wtorek, 6 listopada 2018

Grandes Escolhas Vinhos & Sabores 2018 – fotorelacja z komentarzem.

W ubiegły poniedziałek uczestniczyłem w drugiej edycji winiarskiego eventu Grandes Escolhas Vinhos & Sabores 2018, zorganizowanego z dużym rozmachem w Lizbonie w dniach od 26 do 29 października. Według organizatorów – czasopisma Grandes Escolhas – jest to największa impreza branżowa w Portugalii. O ile pierwsze trzy dni targów są szeroko otwarte dla publiczności, to czwartego dnia spotykają się przedstawiciele sektora winiarskiego.
Odniosłem wrażenie, że w tym roku było chyba troszeczkę mniej producentów. Może to efekt napiętego kalendarza wydarzeń branżowych w Lizbonie? Na początku listopada rozpoczęła się konkurencyjna impreza organizowana przez czasopismo Revista de Vinhos. Udział w takich eventach to spory przecież wydatek. Oprócz wynajęcia powierzchni trzeba też zapłacić za pobyt hotelu i jedzenie. Dlatego też mniejsi producenci dzielą się kosztami i wspólnie pokazują wina przy jednym stoisku. Tegorocznie wydarzenie w Lizbonie bardzo mi się podobało. Nie było takiego ścisku jak rok temu. Można było dłużej porozmawiać. Odwiedziłem też paru winiarzy spotkanych w Warszawie podczas Wines of Portugal Grand Tasting 2018. Uważam, że w tym roku selekcja producentów była bardzo dobra i świetnie oddała to, co obecnie się dzieje w portugalskim winiarstwie. Moje gratulacje dla organizatorów - PPCC, Wines of Portugal i Winicjatywy.

Portugalscy winiarze nie mają powodów do narzekań. Obecnie panuje moda, a wręcz snobizm na Portugalię. Wina bardzo dobrze się sprzedają zarówno w kraju jak i zagranicą. Nie mam na myśli tylko ogromnego rynku portugalskojęzycznej Brazylii i Angoli, ale przede wszystkim Stany Zjednoczone, Kanadę oraz Wielką Brytanię. Portugalczycy podkreślają, że zmieniło się istotnie postrzeganie ich win. Nie cena, ale wysoka jakość połączona z eklektyzmem i nutą egzotyki stanowi o ich sile. Dziennikarze zagraniczni, sommelierzy i miłośnicy wina zgodnie zastanawiają się jak w takim małym kraju można znaleźć 250 różnych odmian winorośli, tak wiele regionów i siedlisk?
Mój przyjaciel Pedro Caixado, współwłaściciel Wine Baru Nova w Lizbonie twierdzi wręcz, że od kilku lat jest wciąż oblegany przez winoholików Północnej Ameryki i krajów skandynawskich, którzy zakochują się bez reszty w portugalskich winach. Między innymi dlatego też butelki często pochodzące od małych producentów trafiają do kart najlepszych restauracji na świecie.
Irytuje mnie ogromny dysonans w postrzeganiu win portugalskich w Polsce i zagranicą. W moim odczuciu to na portugalskich właścicielach największej sieci dyskontów w Polsce spoczywa duża część odpowiedzialności za ten stan rzeczy. Jak można tak beznadziejnie eksponować rodzime wina w Polsce. Niechlujstwo, bałagan - to najczęstszy widok na półkach z winami w dyskontach Owada. Chciałoby się powiedzieć que vergonha ! Dla porównania odwiedziłem osiedlowy Pingo Doce w São do João do Estoril. Butelki są bardzo dobrze wyeksponowane. Nawet ambitniejsi winemakerzy nie wstydzą się wstawić tam swoich win. Uważam, że obecnie Owad oddaje niedźwiedzią portugalskim producentom w Polsce i tyle.

Fotorelacja z eventu Grandes Escolhas Vinhos & Sabores 2018


1. Ana Almeirante & Herdade dos Arrochais, Alentejo

- Wino musujące zrobione ze szczepu, którego nie znałem: Espumante Rosé Tinta Caiada Bruto Natural Reserva 2013


2. CARM - Douro Superior - o tym bardzo dobrym producencie pisałem w jednym z ostatnich moich wpisów (importer w Polsce - Atlantika)

3. Vale dos Ares - głośne wina od butikowego producenta z podregionu Monção e Melgaço (Vinho Verde, importer w Polsce - Wine & People)


4. Carlos Coutinho & Cazas Novas - perełka z regionu Vinho Verde. Butelki od tego producenta znajdują się w kartach londyńskich restauracji z gwiazdkami Michelin.

5. Azores Wine Company - zimna lawa w kieliszku. Jestem pod ogromnym wrażeniem wulkanicznych win z Wysp Azorskich.


6. Cortes de Tua - to para enologów Ana de Almeida i Duarte Costa. Zaledwie 15 hektarów w Douro Superior. Wysoko położone winnice, stare krzewy winorośli - idealne warunki do tworzenia win eleganckich i mineralnych, w szczególności białych.


7. Alves de Sousa - Rozmowa z Domingos Alves de Sousa była dla mnie zaszczytem. Jego syna Tiago poznałem rok temu. Ogromny talent i wizja przyszłości Douro

8. Simone Duarte - znajoma Brazylijka, właścicielka agencji PR Out of Paper w Portugalii. Niestrudzona propagatorka win portugalskich w Brazylii.

9. Luísa Borges z młodszą siostrą & Vieira de Sousa - Bardzo zdolna enolog zarządzająca rodzinną firmą w Douro. Jej tata zgromadził ogromne zapasy starych roczników win porto.


10. Murganheira Vinhos & Espumantes - portugalskie wina musujące to tegoroczne moje odkrycie. Producenci Cavy mają powody do zmartwień.

11. Manuel Almeida Garret & Almeida Garret Wines, Beira Interior - przyjaźń zadzierzgnięta w Warszawie podczas Wines of Portugal Grand Tasting 2018.Znakomite wina z górzystego regionu Beira Interior. Co ciekawe, jego przodek, Almeida Garret, jest uważany za najwybitniejszego twórcę portugalskiego romantyzmu.

12. Tiago Cristóvão & Monte Barbo, Beira Interior - to także znajomość z Wines of Portugal Grand Tasting 2018. Butelkę Monte Barbo Reserva 2013 (syrah i cabernet sauvignon otworze za dziesięć lat.

13. Quinta da Côrte - portugalska posiadłość we francuskich rękach. Absolutnie eleganckie Porto Vintage 2015.

14. Vasques de Carvalho - butikowy producent win porto, o którym pisałem już w ubiegłym roku. Potężne i przestrzenne Vasques de Carvalho Vintage 2016

16. Casca Wines - equipa enologów bez winnic tworząca absolutnie wysokiej jakości wina w różnych regionach Portugalii.

17. Sogevinus i jego perły w koronie

18. Moja lektura obowiązkowa











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz