piątek, 26 marca 2021

Ensaios FP Tinto 2006

Lubię ten dreszczyk niepewności towarzyszący mi przy otwieraniu dojrzałego wina. Piętnaście lat to już coś. Wino zdekantowałem, a następnie przelałem ponownie do butelki.
Ensaios FP Tinto 2006 (Vinho Regional Beiras, 13,5%). Kupaż złożony z touriga nacional, afrocheiro preto oraz baga, przy czym ta ostatnia odmiana winorośli pochodzi, a jakżeby inaczej, z DOC Bairrada, natomiast pozostałe z DOC Dão.



Wielowątkowe, lekko ewoluowane wino pachnące ciemnymi owocami, fiolkami, mokrą ziemią, ziołami oraz gorzką czekoladą. Usta skoncentrowane, owocowe, oparte na wyraźnej kwasowości, taniny wciąż zaczepne, lekko czekoladowa końcówka. 

W sumie sporo emocji za 59 zyla. 
Wino można nabyć  w sklepiku Atlantiki w Hali Gwardii (tuż przy wejściu).

PS.
FB to Filipa Pato, która zaczęła robić wina w 2001 roku. Od kilku dobry lat tworzy je z pochodzącym z Belgii mężem Williamem Woutersem, który niedawno stanął na czele Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (A.S.I.). Od 2014 roku małżeństwo produkuje wina w duchu biodynamicznym. W lutym Filipa Pato otrzymała tytuł Enolożki Roku przyznany przez najstarsze portugalskie czasopismo winiarskie Revista de Vinhos.
Saúde!

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza